faradila akbal
salam....
lame tak menulis...kadang tak sedar pun masih punye blog.....haha
alhamdulillah...one and half years become housemen...another few months to go before medical officer life taking it over...oh that sound scary...haha
life memang tunggang telanggang.....jangan tanye...nasib ade mak abah yg selalu dtg...
org tanye..bile nak kawen??...i choose remain silent...ye la, jodoh Allah kite tak tahu....tibe2 je ke sampai seru...itu kuasa Dia...for now, senang hidup sendiri....jage diri sendiri, mak abah, keluarga dan patients...komitmen as isteri, ibu, insyaAllah kalau Dia izinkan....

nothing much to be share about current life.....houseman shift life definitely no life....work...going home....and work again on the next days.....yeah..that us......cukup bulan gaji masuk...kene marah dgn boss, dgn kawan2, dgn staff, dgn pentadbiran, dgn patients, dgn relative patinets, yes that common....and that life....

yes...as become more senior,  life teach us alot of things.... i still remember when i in 1 st posting being scolded by mo, specialists, colleagues...i swallow it down...crying in the sleep...
kenape??..kerane itu hidup...
sekarang ni..bile dgr adik junior merungut about how bad their life is i can tell them that i having it worst then them...but what the most important thing is, be patient......sabar...redha.....looking it into the positive way....and until now i never having any grunge to my specialists who scolded me before....alhamdulillah.....Allah permudahkan...


currently in 5th posting..psychiatry...
ade org kate kami tak mencabar, kami tak banyak belajar....hmm....dont judge if u never experience it...
yeah..kmai tak ramai patient, kami tak intubate org, kami tak encounter acute cases, kami tak pandai banyak pasal medical cases, tapi kamu kene tahu, kami dealing with mental..
ibarat air yang tenang jangan di sangke takde buaye, macam tu juga akal manusia.....antara waras dan kurang siuman itu hanya dibezakan dgn garis yang sangat kecil.....aku, engkau dan sesiapa sahaja punya risiko yg yg sama....
ape yg aku simpulkan, aku suka posting ni...dalam banyak2 posting, posting ni lebih hati kehati...dekat dgn patient, faham ape yg ade dlm hati mereka, faham masalah mereka,..dan yg penting medan dakwah tidak langsung....

"dan jadikanlah kerjaya itu satu wasilah, jalan membawa seramai mungkin manusia kepada Allah"-hilal asyraf

aku bukan alim, aku jugak bukan hasil tarbiah...yg aku ade cuma aqidah....ye, bila patient berkongsi kisah, ajakan solat itu tampak lebih mudah...ye, tidak langsung....org tidak solat itu kenape?...mesti mereka ade alasan mereka...dekatilah mereka....bukankah nabi dah berpesan: sampaikanlah walau dengan sebaris ayat...yg penting hati ikhlas...ikhlas pada jalan Allah....

oklah....cukup dulu disini....insyAllah...berkongsi kisah lagi....
0 comments | edit post
Reactions: 
faradila akbal
1 comments | edit post
Reactions: 
faradila akbal
salam..
alhamdullillah, kali ini berkesempatan berkongsi kisah..
kali ini tentang Psy posting..
baru seminggu di hospital mesra bukit padang, dan pesakit2nya ternyata mesra sesuai dgn nama..
yang nyata, pelajaran terbesar sebaik melangkah kali ke posting ini adalah DONT EVER STIGMATIZE THE MENTAL PATIENTS.


betul, saat kaki mula2 melangkah ke posting ini, 1 persepsi yg terlahir dan terbayang di minda, adalah wad yg penuh2 dgn pesakit2 yg agressive, tapi 1 yg ak terlupa, mereka hanya berkeadaan sedemikian hanya dlm episod serangan, dan diluar dr itu, mereka mampu bertindak waras seperti juga kita. Benar kata doctor, antara waras dan kurang siuman, ia hanya dipisahkan oleh 1 very thin line. siapa pun kita, atau in what walk of our life, semua dr kita berkemungkinan utk mendapat mental illness. Tua muda, kaya atau miskin, semuanya berada di satu garisan yg sama. Dari childhood, ke personality disorder, psychotic disorder, anxiety and also cognitive, semuanya melibatkan pemikiran, maka bersyukur lah dgn pemberian drNya, akal yg waras hingga ke hari ini.


Mendengar pelbagai cerita dr mereka adakalanya membuatkan setengah2 dr kami bahkan aku sendiri bagai lari dr kewarasan akal fikiran utk seketika. Cerita tentang dunia mereka hanya mereka dan Allah sahaja yg lebih jelas tentangnya, aku simpati. Mereka melihat sebuah dunia yg nyata berbeza dr kita, ia penuh dgn segala macam halusinasi, dilusi, ilusi dan sebagainya. Bagi aku sendiri, ia cerita menarik dr mereka. Perbuatan dan segala macam keunikkan mereka lakukan adalah manifestasi pemikiran terhadap sebuah dunia yg mereka miliki dan itu bukanlah kehendak mereka. Mereka diuji oleh Dia, tapi yg pasti 1 jaminan syurga bt mereka,bukan seperti kita, yg mungkin menconggok2 tentang langkah ke syurga yg belum pasti bt kita. masyaAllah..


bakal menulis lanjut tentangnya, insyaAllah. 
wasalam.
0 comments | edit post
Reactions: 
faradila akbal

salam.....hah, semangat ko kan baca tittle entry ni....
actually saja je, ye la cinta sesama manusia.

just wanna share this above picture....comeikan??
rasa nak kawin dan dapat anak secomei ni sekarang jugak (muhahaha, statement paling controversial ini tahun)
nama dia mohd rayyan...
pagi ni, masuk2 ward dipandang dgn pandangan yg tidak bermaya oleh dia, he tachypnic during that time, just lying down on the bed due to bronchial asthma  exacerbated by upper respiratory tract infection.
 he crying during neb and later on the afternoon, i meet him again.
agh...cute nya ini budak, rasa nak cubit2 je pipi dia...
nasib baik tak takut org, masa ak dekat dgn dia, terus dia bukak tangan nak mintak angkat...
ak angkat je la, even depan tu dr tgh bt ward round utk radiology..hehehe...sesekali...
....................

dah nak masuk 3 minggu kami di pead junior post and seriously i am happy with it.. melihat malaikat2 kecil tak berdosa, ada yg masuk kerana minor infection dan ada pula yg masuk kerana serious complication.rasa teramat bersyukur diberikan kesihatan sehingga sedewasa ini jika dibandingkan dgn mereka yg ditakdirkan oleh Allah menghidap pelbagai penyakit seawal usia, padahal jika dibanding-banding keadaan dahulu tak secanggih sekarang, tiada immunisasi, lahir berbidan kampung, tiada rekod berklinik dan macam2 lagi. Tapi Allhamdullillah, masih boleh hidup dan mengabdi dibumi Allah sehingga kehari ini. cuba fikir2 sejenak tentangnya, betapa bertuahnya kita..

oklah, cukup dulu sampai disini...
will update u soon, insyaAllah....
0 comments | edit post
Reactions: 
faradila akbal
salam..ahhhhhhh...maaf..ak nak senak kuat2 dulu....aish..tak senonoh la anak dara sape ni..hehe....
oklah....
maybe kembara si abit part 5 ni adalah yg terakhir cerite kembara kami di kudat...
dan lagi mungkin entry terakhir ak mengupdate blog,bukan apa, bile dah balik kk nanti, rajin la pulak kan ak nak mengupdate blog, dah la internet sikit punye slow dan lagi ak bakal sibuk dgn 2 posting yg haram jadah susah and adventure habis..2 P'...Peadiatric and Psy..posting yg dikenali dgn high mortality rate...haha..mentang2 la baru community med post, bukan main dgn MMR la bagai kan....maaf la ye, ak baru semalam habis exam, mood pun masih exam lagi....tawakaltuallah, semoga setiap dari kami akan lulus..insyaAllah....tolong aminkan sekalinya...
apa2 pun cerita kembara kali ini tentang gambar di bawah..haha...KFC apakah....takda lah, ni la makanan kami pagi tadi masa melawat Tip of Borneo aka Simpang mengayau..
asalnya tak plan pun nak pergi, yg ada dlm perancangan adalah utk beli barang activiti malam ni, tapi tu la, kita hanya merancang Allah yg menentukan, alhamdullilah pula kali ini dapat ke sana....
memang dalam hati terdetik juga nak pergi sebelum balik kk, tapi macam dah tak sempat je, tupppp...tuppp.....pagi ni Pei Jie ajak pergi....apa lagi, terus angguk2 tak pandang kiri kanan, terjun je masuk kete,memandangkan kami singgah pekan Kudat, kami tapau la KFC tu buat makan kat sana...happy....
:)


 jalan punye jalan, bila kereta masuk ke jalan menuju Simpang Mengayau, hujan lebat, tapi tu la sekali lagi, kalau Tuhan kata dpt smp, sampai la jugak kan...so kita org teruskan je perjalanan sampai la ke Simpang Mengayau ni....hujan pulak makin lebat....sabar je la.....ambik KFC duduk bawah pondok makan sambil mengharapkan hujan akan berhenti....huhu
habis je makan, hujan tak berhenti-henti jugak, disebabkan ak terlalu excited nak ambik gambar kat benda bulat bawah ni, terus je grap topi Pei Jie jalan sesorang sampai situ..haha....mase tu rasa macam i the only human yg bergerak disitu...haha...ye la, hari khamis kot, mana la ada pelancong...finally, aha dapat pun ambik pic benda ni....trade mark simpang mengayau...

 sila zoom kalau nak baca perkataan apa yg tertulis di situ ya.....
so picture yg bawah2 ni adalah gambar2 yg ak dapat ambik....nasib baik tak jahanam camera ak, basah lencun dgn air hujan...

 kalau hari tu, dr entry yg sebelum ni pasal pantai kelambu, ak tunjuk tip of borneo dr Pantai Kelambu, kali ni ak tunjuk pulak pantai kelambu dr tip of borneo....ha...yg seberang sana tu Pantai kelambu....

 awan hitam yg menyambut ketibaan kami...






 laut yg pasang...ak tak berani nak turun bawah sebab batu2 kat bawah licin2, nak2 lagi ombak tinggi, tak ke namanya cari bala je kan nanti....

 sepanjang pantai, taken inside the car...pasir yg sgt putih dan air yg hijau2 blue gitu...confirm cun...yg pasti simpang mengayau dah tak macam dulu2, sekarang ni dah ada chalet, long house, cafeteria and banyak lagi la...tak menyesal pada sesiapa yg datang sini....sesekalikan tgk ciptaan Allah depan mata, rasa sgt berbaloi pergi jauh2 pun....

oklah, ni pulak aktiviti malam ni....BBQ with all lectures and stuffs RMEC...memandangkan kami CMP dah habis exam while DHP belum habis lagi exam pagi ni, so kami la yg diberi tugas utk beli barang, merewang, prepare segala barang yg perlu....panas tangan kupas halia yg sikit punya banyak tu...tapi apa2 pun still seronok sebab kenyang......haha

ikan bakar kami......jemput makan....
semoga akan ada lgi kesempatan utk kami bertandang semula ke daerah kecil Kudat ini...
sesungguhnya ak terpesona dgn keindahan alam ciptaan Tuhan dibumiNya...
tak terungkap dgn kata2, tak tergambar dgn foto-foto..
yg terlafaz hanya sebuah keterujaan dgn lafaz SubahanAllah....
wasalam...
sayonara kudat, in suhat2......


_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me
0 comments | edit post
Reactions: 
faradila akbal
salam..


cerita punya cerita, dah sampai part 4 rupanya kembara si abit ni...kembara minggu-minggu akhir kami di kudat.Sedih la pulak tetiba. T.T...yela, kami bakal mengakhiri rotation ke4 kami dalam masa kurang dr 2 minggu dan dgn erti kata lain, kami akan pulang semula ke Kota Kinabalu menyambung pengkuliahan utk 2 lagi posting sebelum mengakhiri tahun 4 secara rasmi. 

alhamdulilah hari ni 25/12/11 disaat penganut agama kristian menyambut perayaan hari natal mereka, kami sekali lagi mengisi cuti hujung minggu dgn sebuah lagi kembara. ak hampir membatalkan niat utk turut serta, kerana pada awal pagi itu kami ke rumah foster family seorg dr kami..hanya lewat pukul 1.30 ptg, kami kembali ke RMEC. 


seriously, i tired and sleepy, tapi ak paksa juga mata utk terus bertahan. asalnya hanya berniat utk ke Simpang Mengayau/ Tip of Borneo tapi memandangkan sudah ber four wheel, kami mengharungi juga jalan tanah merah berkerikil yg membawa kami tiba ke sebuah lagi destinasi yg disebut2 oleh org tempatan sebagai Pantai Kelambu..


takjub melihat ciptaanNya. memandang berulang kali sebuah pulau di hadapan kami, dan bagaikan ada sebuah keajaiban bila pulau itu dan tanah besar dihubungkan dgn sebuah jalan dimana ombak dr kedua belah nya saling memukul.SubahanAllah...kebijaksaan ciptaanNya.
inilah picture2 yg dpt dikongsikan.





 kalau korang nak tahu, diseberang sana tu lah tip of borneo. maksudnya, korang akan lalu jalan nak ke simpang mengayau dulu baru lalu pantai kelambu ni...dekat je pun.

 seriously lawa sgt ombak dia..smooth and air dia greenish in color.sampah pun tak banyak jugak kat sini..

 another part of pantai kelambu.

 boat nelayan yg besar2 pun ada kat sini...best scene..

 inilah dia pulau yg ak cakap tu..see, kat tgh2 tu, ada laluan and ada ombak yg memukul dr kiri dan kanan..amaran, better u not go across the way during tide, kalau tak korang tido la situ smp surut air laut..

 along bergambar sesampai tiba...tak menyempat btl..haha

 ombak yg agak kuat. sebab kita org pegi ni musim tengkujuh..angin agak kuat jugak..

 pasir yg smooth...syiok kate org sabah utk main...

 boat nelayan...

 sempat main pasir tulis2 nama..bila ombak dtg terus lari..senget betul....


 along pun main jugak..candid pic.

 inilah picture yg paling bt ak teruja..disebabkan ombak yg memukul dari kedua2 belah sisi, so air tu bg reflected image utk pulau tu...lawa sgt..

penghidupan

utk image lanjut boleh la ke facebook ak dgn nama faradila akbal.
pada mereka yg berminat nak berkunjung, boleh la ke Kudat, lewat simpang mengayau boleh terus ke pantai kelambu..
insyaAllah, pemandangan yg disajikan cukup mempesonakan.
insyaAllah juga utk kembali berkunjung ke sana..ak bakal rindu dgn kenangan ni.

P/S: special thank tu En.Kelvin atas tajaan kenderaan. ye, sy budak nakal sebab org lain tak basah kain baju main air laut, ak dah smp kelutut basahnya..haha
1 comments | edit post
Reactions: 
faradila akbal
salam.


satu waktu dulu,
seorg makcik terlihat seorg ibu sedang mendukung bayinya.
dan pantas dia berkata " macam cina la muka anak kakak ni"


3 tahun yg lalu, tahun pertama med degree in ums,
seorg perempuan sedang membasuh pakaiannya di pantry
lalu masuklah seorg gadis cina sambil membasuh cawannya di sink bersebelahan
dia bercakap mandrin sambil memandang gadis yg sedang membasuh pakaian itu.
dengan muka yg sedikit blurr, gadis itu bertanya'
"awak cakap dgn saya ke?"
dgn muka yg sedikit terkejut, gadis itu memohon maaf,
"sorry2...sy ingat kamu cina"
lalu gadis itu manjawap dgn sebuah senyuman'
"mei wen ti, wo bu se hua ren, wo ke yie swok itien2"


beberapa minggu kemudian
gadis itu mencuci cawannya di pantry,
lalu seorg lagi gadis cina berulang alik dihadapan pintu pantry.
sedikit tidak puas hati, dia masuk menghampiri gadis itu,
dari atas hingga ke bwah dia memandang gadis itu,
lalu dia bertanya'
'kamu cina atau melayu"
hanya dengan senyuman gadis itu menjawap
"sy melayu la"




2011, pekan sikuati kudat
mundar mandir seorg gadis di hadapan beberapa gerai yg menjual sayur-sayuran bersama seorg teman
lalu seorg makcik menghampiri mereka,
"boleh tanya ka kita?" mak cik itu bertanya.
"ya, kenapa makcik?"jawap gadis itu
"kita org semenanjung ka?"dia bertanya lagi
"ya, kami yg pelajar UMS di sikuati tu"seorg lagi teman menjawap
"oo, kamu melayu ka?" sambil memandang gadis itu
"ya makcik"jawap gadis itu ringkas
"ak ingat kamu cina" terangnya lagi..
dalam hati.....errrrrr.....


haha..itu la ak yg selalu disalah fahamkan, CINA.....itu yg selalu org sangka, padahal ak sikit pun tidak pernah berketurunan itu..tidak sama sekali.
kalau dgn cerite gadis2 cina yg menyangka ak cina di floor ,itu mungkin ak boleh terime, tanpa hijap, ia mungkin ketara tapi yg alkisah makcik ni, itu paling mengelirukan sebab ak bertudung saat itu, 
'am i look as the a newly convert chinese muslim?'
confius....blurr.....dont know what else the answer should i given to her..


sebenarnya dr kecil hingga ke besar, berkali ak diajukan sebuah soalan "are you chinese?"
dan berkali juga ak membuat penafian.
cina tang mana??....
kalau disebabkan warna kulit ak yg sedikit putih ni,
ak rasa my sister more whiter than me and most of my family members putih2.
kenapa, sebab kami kan pure banjar. always putih2...haha...habis la budak jawa dok tonyoh ak pas ni....maap-maap..


ok la, to those who doesnt know me, and just see my face and though that i am a chinese
i answer u very clearly 
I AM MALAY, A PURE MALAY AND I REALLY PROUD OF IT.
if u think chinese people as the only one yg putih, u get it wrong. Melayu pun ade yg putih ye....


wasalammmm.......


P/S: td ak tgk iklan petronas pasal tan hong min, ala yg girl dia calzrina tu, ade la comment2 yg kata, si tan hong min tu buta warna, sebab calzrina tu gelap, so what??..u wanna say that chinese are white and native malay are black..korang tu putih sgt ke suke2 je nak kutuk warna kulit org lain.. dont be such racism la...>.<
1 comments | edit post
Reactions: 
faradila akbal
salam
sebenarnya dah agak lama nak berkongsi picture2 dibawah ni.
walaupun hanya dari tingkap bas,
tapi ak tetap nak berkongsi keindahannya. keindahan sejati ciptaanNya.
perjalanan 3 jam kudat-kk sebenarnya memang la sgt memboringkan (wow, bahasa melayu campuran plak ni), dan tak hairan la kalau tak sampai setengah jam perjalanan semua kepala dah terlentuk.
tapi perjalanan 3 jam ni la yg sgt seronok bila perjalanan tu hampir mencecah lewat petang. mcm dlm pukul 4-5 petang, sebab the best thing is bila sampai ke area KB, kalau di semenanjung KB tu Kota Bharu, tapi kalau di sabah ni pulak, KB is Kota belud.
dan sepanjang lewat kota Belud la mata ak cerlang je becoz so many interesting things to be observed.
why??..
korang nak panggil ak budak jakun ke what so ever la but i truly falling in love with the view of their paddy fields.
damn beauty .u know what, can u imagine, even KB itself is the best view where u can see mount Kinabalu exactly like Sabah's flag.
so cuba korang bayangkanlah, ada paddy field yg greenish yellowish in color tu + mount kinabalu just like at the back of that paddy field.
gile tak lawa
wow..mesti korang akan ckp ak exagerate cerite kan, tapi sure, wa tak tipu beb  
walaupun KB tak sefamous kedah dgn paddy field dia, still korang ak seronok gak tgk padi2 kat sini..
yg tak boleh bla sekali bile tgk padi tu menguning and siap ada org2 lagi kat sawah...
natural beauty je.

see, lawa kan.paddy field yg sgt luas

another picture, siap ada coconut tree lagi, teringat plak lukisan masa kecik2 dulu.


nur kasih punye setting pun kalah. rumah ni btl2 ingatkan ak mcm citer nur kasih tu. 

langit KB, tak pernah berhenti dr menarik perhatian ak
dan ak takkan pernah letih tgk pemandang indah tu sepanjang perjalanan kudat-kk.
seriously, kalau dulu masa sekolah menengah berangan nak bt wedding kat savannah hill, ulu tiram sebab tempat tu lawa gile (during that time la, tapi en Z kata, dah tak lawa plak.sad)
sekarang impian wedding ak plak nak bt outdoor photo shoot kat paddy field KB.muhahaha.
berangan je lebih...
hang ingat apa...kawin VVIP?pergi KB sebab nak photoshoot semata,GILE (marah kat diri sendiri)
wasalam.
1 comments | edit post
Reactions: 

pengusha blog tegar